Finance

Nakupování pomocí skeneru má řadu výhod

 Přesto, že tento typ nakupování není v ČR stále moc populární a rozšířený, počet jeho příznivců roste. Momentálně nabízí tuto službu jen obchodní řetězec Globus, nicméně řetězec Tesco před pár dny nabídnul tuto možnost svým zákazníkům ve 3 prodejnách.
 

Proč se mi vyplatí nakupovat se skenerem?

 První a největší výhodou je značná úspora času. Nejenže se vyhnete frontám u pokladny, ale Vámi nakoupené věci již nebude znova vykládáno na pokladní pás. Ta nejdůležitější výhoda, ale je to, že po celou dobu nákupu máte přehled o ceně – nejenom jednotlivých kusů zboží, ale i celého nákupu, čímž zmenšíte pravděpodobnost, že byste u pokladny byli zaskočeni cenou. Navíc zboží si v průběhu nakupování vkládáte rovnou do tašky, kterou si po zaplacení nákupu už rovnou odnášíte domů.

Co pro to musím udělat?

 Získat možnost nakupování se skenerem v obchodním řetězci Globus je velmi snadné. Nejprve si musíte zařídit členskou kartičku, ale potom už můžete tímto způsobem nakupovat kdykoli – přijdete do obchodu, načtete členskou kartičku, rozsvítí se Váš skener a můžete jít nakupovat.
 V Tescu je princip trochu složitější, ale neméně příjemný. Zákazník má totiž na výběr ze dvou možností. Ta první je podobná té, kterou využívá Globus. Druhou možností je místo skeneru využívat svůj mobilní telefon, ale otázkou je, zda o to klienti budou stát, protože oproti mobilnímu telefonu má skener řadu výhod – display, který se nezamyká, nemusíte zadávat heslo jako u mobilu, nevybíjí se Vám baterie v mobilu a můžete ho klidně nechat odložený ve vozíku.

Dokonce už prošlo i průzkumy

 Přestože jiné řetězce o zavedení nakupování se skenerem zatím neuvažují, průzkumy ukázaly, že nový styl nakupování je u lidí poměrně oblíben. Testování trvalo 3 roky, takže v nepřipravenosti není nejmenší problém. Většině tento systém vyhovuje hlavně u velkých nákupů, kdy jde o poměrně velkou úsporu času a možnost kontroly ceny je více potřebná. Momentálně nakupuje v ČR se skenerem okolo 5-20% zákazníků, což vzhledem k počtu, kolik je prodejen, kde tato možnost je, je celkem významné a úspěšné číslo. Ačkoli není příliš rozšířen, určitě bychom měli s tímto způsobem nákupu počítat, protože by mohl přinést do možností nákupu takovou malou revoluci.